|
  1. Înregistrări electrofiziologice in vivo. Pentru studierea fenomenelor electrice folosim un model de epilepsie in vivo cronic. Modelele experimentale clasice chimice sau electrice de post-status epileptic au unele dezavantajele: mortalitatea mare a animalelor de experiență datorită statusului epileptic, controversele legate de relevanța umană al unei epileptogeneze pe un creier alterat sever, frecvența foarte mare a crizelor (câteva/zi) ceea ce denotă o epilepsie extrem de severă, rareori întâlnită la oameni și care produce un discomfort sever animalelor. Din acest motiv folosim un model de epilepsie in vivo ce presupune stimularea electrică repetată ("kindling") dar cu o frecvență și intervale ce nu induc status epileptic sever. Modelul reproduce fenomenologia clinică a crizelor complexe parțiale și crizele generalizate secundar reproducând aproape toate aspectele cunoscute ale epileptogenezei umane. Modelul este superior în ceea ce privește înțelegerea evolutivă a epileptogenezei având în același timp și avantajul că produce doar leziune limitată cu debut focal al crizelor, caracteristică epilepsiei umane. Inițial crizele epileptice apar doar în cazul stimulării propriu zise. Ulterior apare creșterea duratei crizelor facilitate și mai târziu debutează și crizele epileptice spontane mimându-se în acest mod cele mai tipice aspecte evolutive ale epilepsiei umane.
  2. Metode de imunohistochimie. Moartea celulară va fi studiată prin metoda impregnării cu argint descrisă de Gallyas. Folosind tehnici standard de preparare a secțiunilor pentru imunohistochimie se încearcă identificarea unor populații neuronale prin utilizarea unor anticorpi specifici pentru două proteine care leagă calciul, calbindina și parvalbumina (PV), pentru somatostatină (SOM) și pentru subunitatea alfa1 al receptorilor GABA-A. Acești markeri au fost aleși în așa fel încât pe lângă identificarea pozitivă a interneuronilor să putem diferenția cele mai importante subpopulații de interneuroni (celulele cu coșulețe, celulele bistratificate, celulele axo-axonice).
  3. RT-QPCR. Din unele secțiuni preparate pentru imunohistochimie o parte a structurilor limbice este disecată și folosită separat pentru extragerea ARN și ulterior pentru RT-QPCR.
  4. Modelarea computerizată. Rezultatele funcționale obținute prin înregistrările electrofiziologice și cele structurale obținute prin imunohistochimie și PCR sunt înglobate în modele neuronale pe computer în vederea îmbunătățirii metodelor de înregistrare, pentru reducerea numărului de animale de experiment necesare precum și pentru o înțelegere mai bună a mecanismelor epileptogenezei. Pentru simulare se folosește programul NEURON, dezvoltat de M. Hines și T. Carnavale, care este un program flexibil creat pentru a implementa modele realistice din punct de vedere biologic a neuronilor care comunică pe cale chimică sau electrică și a rețelelor de neuroni. În cadrul acestui proiect modelăm interneuronii recent caracterizați atât din punct de vedere morfologic cât și electrofiziologic (celulele cu coșulețe, bistratificate, OLM , axo-axonale). Se urmărește realizarea conexiunilor interneuronale cât mai apropiat de realitatea anatomică. Apoi se vor determina posibilitățile de simplificare a acestor modele, fără a schimba semnificativ comportamentul electric al celulelor. Această simplificare permite timp de simulare mult mai scăzut și în consecință construirea ulterioară a unei rețele extinse, modelând mai fidel structura și activitatea hipocampului. În această fază vom construi rețele neuronale care iau în considerare rezultatele morfologice/moleculare obținute în faza anterioară. Se va încerca determina cantitativă și calitativă a elementelor necesare ca modelul să reproducă oscilațiile de frecvență înaltă înregistrate in vivo.